Genel Cerrahi

Klinikten Haberler

Azerbaycanlı doktor Adıyaman'da onlarca cana umut oldu. (TRT HABER)


1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası


Meme Kanseri Farkındalık Ayı 1-31 Ekim

Operatör Doktor Can ŞAHİN Genel Cerrahi Uzmanı
Meme kanseri ileri dönemlere gelene kadar belirti vermeyebilir. Meme kanserine erken dönemde tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırmaktadır. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlenmesidir. Erken tanı için aşağıdaki yöntemler uygulanmaktadır:
20-40 yaş arası: Ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapılmalıdır. Meme kanseri belirtilerden biri görüldüğünde vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. Ayrıca iki yılda bir doktora meme muayenesi için gidilmelidir.
40-69 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapılmalı, yılda bir doktora meme muayenesi için gidilmeli ve iki yılda bir mamografi çektirilmelidir. Ülkemizde her ilde olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz olarak mamografi çekilmekte; ayrıca kendi kendine meme muayenesi eğitimleri ve broşürleri de ücretsiz olarak verilmektedir.

Doğum sonrası göğsünde kitle şikâyeti ile hastaneye giden Kübra Akdeniz Çiçek, nadir görülen süt taşı (meme karsinozisi) ameliyatı sonrası taburcu oldu.


Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Aybala Yıldız ve ekibi dünyada sadece 3 kişide görülen süt taşı vakası ameliyatını gerçekleştirdi. Emzirme döneminde sıkıntılar yaşayan hastanenin eczane personeli Kübra Akdeniz Çiçek, emzirme dönemi bitmesine rağmen göğsündeki kitleden rahatsız olup doktora başvurdu. Ameliyata alınan kadının süt kanallarındaki 4 taş başarılı operasyon sonucu onkoplastik tekniği ile çıkarıldı. Sağlığına kavuşan Çiçek kadınları uyardı: "Mutlaka uzman hekime başvurun."

ŞAŞKIN AMA MUTLU VE SAĞLIKLIYIM
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle EAH'de eczanesinde görevli olan hasta Kübra Akdeniz Çiçek(33), iki çocuk annesi olduğunu ve 2018'de son bebeğini emzirirken bu hastalıkla karşılaştığını söyledi. 15 Ocak'ta ameliyat olan ve hastalıktan kurtulduğu için son derece mutlu olduğunu ifade eden Çiçek, " Ekim 2018'de doğum yaptım. Emzirme döneminde aşırı şişlik, ağrı, kızarma ve sancılarım vardı. Aybala hocama başvurdum antibiyotik tedavisi uyguladık ve apseden kurtuldum. Emzirme dönemi bitti ama kitle geçmedi. Meme kanseri korkusu ile Aybala hocama başvurdum elle tutulur bir kitle olduğu için ameliyat kararı aldık ama taş çıktı içimden. Şaşırdım ama şükür şimdi çok iyiyim. Kitlesi olan kadınlar geçer diye beklemesin alanında uzman bir hekime başvursunlar" açıklamalarında bulundu.
752x395-kitle-sandilar-sut-tasi-cikti-1582306880410.jpg


LİTERATÜRDEKİ ÜÇÜNCÜ HASTA
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Aybala Yıldız, " Hastamızın memede kitle şikâyeti vardı. Emzirme döneminde bir apnesi olmuştu, ona müdahale etmiştik. Emzirme dönemi bittikten bir yıl sonra, kitle şikâyeti ile bize tekrar başvurdu. Ele gelen bir kitle olduğu için ameliyat kararı aldık. Yaşı genç olduğundan estetik kaygıları olan bir hastaydı. Ciddi büyük bir iz olmayacak diye konuştuk. Hastamızı ameliyata aldık, ameliyatın seyri bir anda değişti. Dünyada çok çok narin görülen benim bildiğim kadarıyla literatürde üçüncü hasta diyebilirim. Meme süt kanallarında 4 adet taş tespit ettik. Bunların taşlaşmış süt olduğunu düşünüyoruz. Taşlar içinde bulunduğu süt kanalını da genişletmiş. Ameliyat esnasında taşlarla birlikte hasarlı süt kanallarını da temizledik. Ameliyatı izsiz, çökük ve çukurluk olmadan küçük bir kesi ile tamamladık. Bir yıl sonra ameliyat olduğu bile anlaşılmayacak şekilde ameliyat izi var. Kanser hastalarına uygulanan onkoplastik tekniği adı verilen bir tekniği kullanarak bu ameliyatı gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

HEMEN DOKTORA BAŞVURUN
MEMEDE kitle şikâyeti ile kendileri başvuran hastada dünyada sadece 3 kişide olduğu bilinen süt taşı (meme karsinozisi) vakanın son derece başarılı operasyonla çıkarılmasından memnun olan Doç. Dr. Yıldız, emziren kadınlara çağrıda bulundu: "Kadınlar kendilerinde süt taşı olup olmadığını anlayamazlar. Biz de ameliyat sırasında gördük hastamızda. Ultrason sonucu karsifikasyon çıkmıştı. Biz memenin içindeki kitlede kireçlenme olarak düşünüyorduk fakat dünyada nadir görülen süt kanalının içinde serbestçe duran 4 süt taşı çıktı. Emziren her kadın memesinde gelişecek en ufak şikâyette doktora başvurmalı." Devlet hastanelerinde de her türlü ameliyatın başarılı şekilde yapıldığını belirten Doç. Dr. Yıldız, "Teknik gerektiren meme ameliyatları sadece özel hastanelerinde yapılmıyor. Bizim hastanemiz ve çoğu devlet hastanesi meme cerrahisi ile ilgili bütün ameliyatları üst teknikleri başarı ile uyguluyoruz. Hastanemizin fiziki şartları da çok iyi hastaları hastanemize bekliyoruz" dedi.


https://www.sabah.com.tr/ankara-baskent/2020/02/22/kitle-sandilar-sut-tasi-cikti

21 Temmuz 2023