13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü
05 Ocak 2022

Afetlerin olmadığı, insanların ölmediği, huzurlu ve mutlu bir dünyada yaşamak dileğimiz olmakla birlikte, ne yazık ki AFETLER kaçınılmazdır. Bu durumda afet risklerini ve zararlarını en aza indirmek için gerekli önlemleri önceden almak, birey, kurum ve toplum olarak afetlere hazırlıklı olmak durumundayız.

Afetler insanlar için fiziksel, ekonomik, sosyal kayıplar meydana getiren, normal yaşamı ve insan faaliyetlerini durdurarak veya kesintiye uğratarak toplumları etkileyen, doğal, teknolojik ve insan kaynaklı olaylardır.

   Afet risklerinin azaltılabilmesi için aşağıda belirtilen hususları dikkate almalıyız:

1) Yerleşim bölgelerini belirlerken, kaygan ve ovalık bölgeleri iskana açmamalı, evlerimizi gevşek toprağa sahip meyilli yerlere yapmamalıyız.
2) Yapıları yapı tekniğine ve İnşaat Yönetmeliğine uygun yapmalıyız.
3) İmar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki yerlere ev ve bina yapmamalıyız.
4) Dik yarların yakınına, dik boğaz ve vadilerin içine bina yapmamalıyız.
5) Çok kar yağan ve çığ gelen yamaçlara bina yapılmamalıyız.
6) Mevcut binaların dayanıklılıklarını arttırmalıyız.
7) Sigorta sistemine dahil olmalıyız.
8) Bu önlemlerin yanı sıra, günlük kullanılan eşyaları mekan içerisine yerleştirirken, düşerek, devrilerek zarar vermelerini önlemek için bulundukları yerlere sağlam bir şekilde sabitlemeliyiz.
9) Zehirli, patlayıcı, yanıcı maddeleri düşmeyecek bir konumda sabitlemeli ve kırılmayacak bir şekilde depolamalıyız. Bu maddelerin üzerlerine fosforlu, belirleyici etiketler koymalıyız.
10) Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortalarını otomatik hale getirmeliyiz.
11) Binadan acilen kaçmak için kullanılacak yollardaki tehlikeleri ortadan kaldırmalı, bu yolları işaretlemeli, buralara gereksiz eşya ve malzeme koymamalıyız.
12) Bir Acil Durum planı hazırlayıp, bu plana göre nasıl davranmamız gerektiğinin tatbikatını zaman zaman yapmalıyız.
13) Bina yönetimince önceden belirlenen, mesken veya işyerinin özelliği ve büyüklüğüne göre uygun yangın söndürme cihazını mutlaka bulundurmalı ve periyodik bakımlarını da yaptırmalıyız.
14) Asansörlerin kapı yanlarına "Deprem Sırasında Kullanılmaz" levhası asmalıyız.
15) Gerekli İlk yardım malzemesi, yedek pil ve pilli radyo, el feneri, temizlik malzemeleri, sinyal düdüğü, mum, kibrit, kuru gıda ve bisküvi gibi malzemeleri bir çanta içerisinde her an hazır bir şekilde bulundurmalıyız.
16) Aile bireylerimiz ile iletişimi nasıl sağlayacağımızı ve eve ulaşamayacağımız durumlar için alternatif buluşma yerlerini planlamalıyız.
17) Aile fertlerinin önemli kayıtlarının kopyalarını evin dışında yangına dayanıklı bir yerde saklamalıyız.
18). Okula giden çocuklarınızın okudukları okulun afet planı var mı? Varsa tatbikatı yapılmış mı? Çocuklar ne yapacaklarını biliyorlar mı? Sorgulamalıyız.
19) Depremin gece meydana gelebileceğini düşünerek, yatağımızı pencerenin önünden ve eşyaların dökülebileceği yerlerden uzak yerleştirmeliyiz


Afet ve acil durum çantasında bulundurulması gereken malzemeler;
Çok amaçlı çakı
Düzenli kullanılan ilaçlar
Dayanıklı gıda
Su
El feneri
Kişisel hijyen malzemeleri
Pilli radyo
Düdük
Yedek pil
Mevsimine uygun giysi

UluslararasıAfetRisklerininAzaltılmasıGünü sosyal.jpg