12 Kasım Dünya Zatürre Günü
05 Ocak 2022

Dünya Zatürre Günü (12 Kasım)
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde zatürre hastalığıyla mücadeleye dikkati çekmek amacıyla 12 Kasım’ı "Dünya Zatürre Günü" olarak kabul etmiştir.
Zatürre, akciğerleri etkileyen solunum sistemi enfeksiyonudur. Sağlıklı kişilerde akciğerler hava ile dolu küçük keseciklerden oluşurken, zatürre olan kişilerde bu kesecikler iltihaplı sıvı ile doludur. Solunum ağrılı ve oksijen alımı sınırlıdır.
 
Zatürrede Riskli Gruplar
 
Yaşı 65 ve üzerinde olanlar,
iki yaş altı çocuklar,
bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler,
kemoterapi ve kortizon gibi bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçları alanlar,
kronik akciğer hastalığı (astım, kronik bronşit, amfizem, bronşektazi),
kalp yetmezliği,
şeker hastalığı,
böbrek yetmezliği olanlar ve dalak fonksiyonları bozuk veya dalağı alınmış olanlar zatürre için risk grubudur.
 
 
Zatürre dünyada çocuklar arasında en büyük ölüm nedenidir.
 
Zatürre, tüm dünyada çocuklar arasında en büyük ölüm nedenidir. Her yıl 5 yaşın altında 1.2 milyon çocuğun zatürre nedeniyle öldüğü tahmin edilmektedir.
Zatürre, bakteri, virüs ve mantarlar nedeniyle oluşabilir. Yakın temasla insandan insana bulaşır. Yani hasta kişilerin öksürmesi veya hapşırması sırasında saçılan damlacıkların hava yolu ile yayılması sonucunda sağlıklı kişilere bulaşma olur.
Genellikle de kış aylarında ve ilkbaharın başında ortaya çıkar.
Çocuklarda beslenme yetersizliği,
başka bir hastalığının bulunması,
ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmemesi ve kalabalık yaşam, ebeveynlerin sigara içmesi gibi çevresel şartlar zatürreye yakalanma riskini arttırır.
 
 
Zatürrede Erken Teşhis Çok Önemlidir.
 
Zatürrenin tedavisi zor olabilir. Çünkü hastalığa neden olan mikroplar, hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların bazılarına direnç göstermiştir. Bu durum da zatürrenin meydana gelmeden önce önlenmesini daha önemli kılmaktadır. 
Zatürrenin önlenmesi için en etkili yol çocukların beşli karma, dörtlü karma, zatürre, kızamık aşılarının tam ve zamanında yapılmasıdır. 
Yaşamın ilk 6 ayı sadece anne sütü vererek başlayan yeterli beslenme çocukların doğal direncinin gelişmesi için oldukça önemlidir. Bu zatürrenin önlenmesini sağlayacak ek olarak hastalık durumunda hastalığın süresini de kısaltacaktır. Ev içinde hava kirliliğinin önlenmesi, ellerin yıkanması da zatürrenin önlenmesinde etkili önlemlerdir. Kısaca “çocuklarınızı zamanında aşılatarak, yeterli besleyerek ve temiz bir çevre sağlayarak” zatürreden koruyabilirsiniz.

Dünya Zatürre Günü sosyal.jpg