Dünya Görme Günü
05 Ocak 2022

Dünya Görme Günü, körlüğe ve görme bozukluğuna dikkat çekmeye odaklanan küresel bir olaydır. Her yıl Ekim ayının ikinci perşembe günü kutlanır.

Dünya Görme Günü, körlük ve görme bozukluğu ile göz sağlığı hizmetlerinin sağlanması konusunda farkındalık yaratır.

Birleşmiş Milletler'in sağlık için yönlendirici ve koordine edici makamı olan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Körlülüğü Önleme Ajansı (IAPB), Dünya Görme Günü etkinlikleri ve etkinliklerinin koordinasyonunda aktif olarak yer almaktadır. Lions Kulüpleri Uluslararası gibi dernekler de, uzun yıllardır her gün bu günü teşvik etmede aktif olarak yer almıştır.

Birçok topluluk, dernek ve sivil toplum kuruluşu, aşağıdaki amaçlarla günü tanıtmak için WHO ve IAPB ile birlikte çalışır:

 

  • Körlük ve görme bozukluğuna ilişkin kamu bilincinin halk sağlığı sorunları olarak arttırılması.
  • Hükümetleri, özellikle sağlık bakanlarını, ulusal körlük önleme programlarına katılmasını sağlamak ve fonları belirlemesini sağlamak.
  • Körlük önleme, VISION 2020 ve faaliyetleri hakkında hedef kitleleri eğitmek ve VISION 2020 program etkinliklerine destek sağlamak.

 

 

Dünya nüfusu yaşlanıyor ve insanlar daha uzun yaşıyorlar. Ancak WHO'ya göre kronik koşullardan kaynaklanan körlük de artıyor. Dünyadaki 45 milyon kör insanın yaklaşık yüzde 80'i 50 yaşın üzerindedir. Kör insanların yaklaşık yüzde 90'ı, yaşlı insanların, özellikle yaşlı kadınların, gerekli göz sağlığı hizmetlerini almanın önündeki engellerle karşılaştıkları düşük gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Yine de, körlüğe yol açan, katarakt, refraktif kusur ve glokom gibi birçoğu yaşla ilgili olan hastalık kolay ve ucuz bir şekilde tedavi edilebilir veya iyileştirilebilir. Zamanında müdahale genellikle görme üzerindeki etkileri geciktirebilir veya azaltabilir çoğu zaman da ortadan kaldırabilir.

Göz içi basıncı normalden yüksek olan kişilerde sıklıkla ortaya çıkan ve göz tansiyonu olarak bilinen glokom da dikkat edilmesi gerkeen konulardan birisidir. Aslında glokom 50 yaş üstündeki herkesi tehdit etmektedir.

Ülkemizde 6 nokta körler derneği de aktif olarak çalışmaktadır. Altı Nokta Körler Derneği, ülkemizde görme engellilerin ekonomik, toplumsal, eğitsel, kültürel ve mesleki sorunlarına çözüm yolları üretmek amacıyla 1950 yılında kurulmuş, Türkiye'nin bu alandaki en eski ve en büyük derneğidir. 

Çocuklarınızı 3 yaşına kadar mutlaka doktor kontrolüne götürmelisiniz. Erken yaşta tespit edilen birçok göz kusuru ilerlemeden önlenebiliyor ve iyileştirilebiliyor.