Dünya Görme Günü, tüm dünyanın dikkatini körlük ve görme azlığı üzerine çekmek üzere her yıl Ekim ayının ikinci haftası Perşembe günü olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2000 yılında körlükten korunma konusunda dikkati arttırmak adına belirlenen bugün GÖRME 2020: Görme Hakkı ve uluslararası körlüğü önleme ajansı (IAPB) tarafından da desteklenmekte olup bu programın amacı; görme engellilerin bu sorunlarını düzeltmek üzere bazı önlemler almak ve toplumsal farkındalık oluşturmaktır.
Ülkemizde, çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavinin sağlanabilmesi amacıyla sürdürülmekte olan tarama programına, okul öncesi yaş grubu çocuklarda sık görülen görme kusurlarına yönelik tarama çalışmaları eklenmiştir. Amaç; görmenin normal gelişimini engelleyecek risk etmenlerini saptamak ve görme yetersizliği olan çocukları erken dönemde tespit ederek tedavilerine başlamaktır.
Erken tanı ile teşhis edilen göz hastalıklarında tedavi şansı daha yüksektir.
Vatandaşlarımız göz sağlığını korumak için;
Televizyon ve bilgisayar ekranına uzun süre yakından bakılmaması, uzun süre bilgisayar kullanımlarında gözlerin sık sık dinlendirilmeli,
Görme yeteneğini güçlendiren A vitamini içeren besinler havuç, yumurta ve yeşil sebzelerin bol miktarda tüketilmeli,
Göz hijyenine özen gösterilmeli,
Kitap okurken göz ile kitap arasında en az 30 santimetre mesafe olmasına dikkat edilmeli,
Çok az ya da çok fazla ışıkta okuma yazma yapılmamalı,
Başkalarına ait gözlükler kullanmamalı,
Yaz aylarında gözleri güneş ışığından korumak için güneş gözlükleri kullanmamalı,
Başkalarına ait makyaj malzemeleri ve havlu gibi göze temas eden malzemeler bulaşma riskinden dolayı kullanmamalı,
Çocuklarda gözde herhangi bir kayma ve görme bozukluğu şüphesi varsa en kısa sürede göz kontrolü yaptırılmalı,
İlerleyen yaşla birlikte göz ve görme sağlığında herhangi bir problem yaşanmaması için hayat boyu düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırmalıdırlar.