El Hijyeni İçin 5 Dakikanızı Ayırın

Güncelleme Tarihi: 08/02/2019

HASTANE ENFEKSİYONLARI VE EL HİJYENİ

Hastane enfeksiyonları hastalar hastaneye yattıktan sonra ortaya çıkan enfeksiyonlardır.

Hastane enfeksiyonlarının nedeni; hastanın  kendisi, hasta ziyaretçileri ve hastane ortamı  olabilir. Hastane enfeksiyonlarının önlenmesi  için, hastanemizde gerekli enfeksiyon kontrol  önlemleri alınmakta ve uygulanmaktadır.

Hastane kaynaklı enfeksiyonların önlenmesinde sağlık personelinin aldığı önlemlerin yanı sıra siz hastalarımız, ziyaretçiler ve refakatçilerimizin de dikkat etmesi gereken durumlar vardır.

Aşağıdaki önerilere uyarak kendinize ve diğerlerine yardım edebilirsiniz;

1. Hastaneye yatarken kişisel eşyalarınızı getiriniz, kişisel eşyalarınızı kimseye kullandırmayınız, siz de başkalarının eşyalarını kullanmayınız,
  2. Ortak kullanımı zorunlu olan eşya ve malzemelerin temiz olduğundan emin olduktan sonra kullanınız.
  3. Tedaviniz sırasında kullanılmak üzere vücudunuza yerleştirilen; damar yolu, idrar torbası gibi aletlere dokunmayınız
  4. Yaralarınıza dokunmayınız ve ziyaretçilerinize göstermek için kıyafetlerinizi çıkarmayınız.
  5.  Ellerinizi sık sık yıkayınız. Özellikle tuvalete gittikten sonra ve yemek yemeden önce her zaman ellerinizi ovalayarak yıkayınız.
  6. Ağız bakımınız için dişlerinizi fırçalamayı ihmal

etmeyiniz.

7. Doktorunuzun önerileri doğrulusunda sık sık banyo yapınız. Her zaman temiz kıyafetler

giyiniz.

8. Kişisel temizliğiniz sırasında tuvalet kağıdı, kağıt mendil ve peçete kullanınız.
  9. Eğer unutulursa personele el temizliğin hatırlatınız.
  10. Etrafınızı her zaman temiz ve düzenli tutunuz. Böylece temizlik personeli temizlik sırasında her yere ulaşabilir.

Hasta refakatçisi olarak bulunuyorsanız;

1. Hastanın kişisel temizliği için gereken önlemleri siz de uygulayınız,
  2. Hastaya dokunmadan önce ellerinizi yıkayınız, gereğinde eldiven ve önlük kullanınız
  3. İşiniz bittikten sonra eldiven ve önlüğü çıkarınız ve mutlaka ellerinizi yıkayınız,
  4. Kendi hastanız dışında diğer hastalara temas etmeyiniz. Diğer hasta odalarına girip çıkmayınız.
  5. Kirli olma ihtimali olan alanlara asla eldivenli veya eldivensiz dokunmayınız
  6. Herhangi bir işlemden sonra ellerinizi yıkayınız,
  7. Hasta tuvaletlerini kullanmayınız ve hasta yatağına oturmayınız

Hasta ziyaretine geldiyseniz;

1. Büyük gruplar halinde ve çok uzun süre  ziyaret yapmayınız .
  2. Hastanızla temas etmeden önce ellerinizi yıkayınız
  3. Hastanıza sarılıp öpmeyiniz. Sarılıp öperken mikrop taşıyabileceğinizi unutmayınız.
  4. Hastanıza dışarıdan yiyecek getirmeyiniz. Getirdiğiniz yiyecek, çiçek vb. hediyeler hastanız için enfeksiyon riski taşıyabilir.
  5. Hasta yataklarına oturmayınız ve çocuklarınızı hasta ziyaretine getirmeyiniz.

Hasta İzolasyonu

• Hastalığınızı durumuna göre gerekirse tek kişilik bir odaya alınabilir diğer hastalardan ayrılabilirsiniz. Bu sizi daha etkin bir biçimde takip-tedavi etmek için, sizi ve diğer hastaları enfeksiyonlardan korumak için bir yoldur.

LÜTFEN !  Ellerinizi Aşağıda Anlatıldığı Gibi Sık Sık Yıkayınız.

Musluğu açınız ve ellerinizi ılık suyla ıslatınız,

Avuç içini dolduracak kadar sıvı sabun alınız.

Her iki elin tüm yüzeylerini şekildeki gibi ovunuz

Elinizi ılık su ile durulayınız

Kağıt havlu ile kurulayınız

Musluğu kullanılan kağıt havlu ile kapatınız